De leukste tradities in Brabant
De leukste tradities in Brabant
Brabant staat bekend om de enorme gezelligheid, de vriendelijke mensen en aan dat licht in Brabant altijd brand, maar wat zijn nu de leukste tradities in Brabant? Tradities komen en gaan en de ene provincie heeft meer tradities dan de andere. De leukste Brabantse tradities zetten we graag voor jullie op rijtje.
Carnaval
Wie aan Brabant denkt, denkt natuurlijk gelijk aan carnaval. Iedereen weet dan ook dat carnaval een echte Brabantse traditie is. De Brabanders kennen de traditie om tijdens carnaval de naam van hun dorp of stad aan te passen. Kielegat is bijvoorbeeld de naam van Breda tijdens carnaval en ook Tilburg wordt tijdens carnaval, Kruikenstad genoemd. Het carnavalsseizoen begint op 11 november: ‘de elfde van de elfde’. Carnaval is een feest waarbij plezier, muziek, optochten en verkleedpartijen centraal staan.
Prijsdansen
Bij prijsdansen, zijn er verschillende koppels en zes kegels op de vloer. De kegels kunnen ook aan het plafond hangen. Degene die de kegels tijdens het dansen als eerste raakt, krijgt minpunten. In Nieuw-Vossemeer doen ze dit één keer per jaar en is meer dan honderd jaar oud.
Het worstenbroodje
Wie aan Brabant denkt, denkt natuurlijk ook gelijk aan het worstenbroodje. Het witte brooddeeg met daarin gekruid gehakt. In Brabant worden er worstenbroodjes gegeten op speciale gelegenheden. Er zijn ook wedstrijden om de titel van lekkerste Brabantse worstenbroodje te behalen.
Brabantsedag
In Heeze vieren ze ieder jaar Brabantsedag. Dit is een cultuurhistorische optocht die de laatste zondag van augustus door de straten van Heeze trekt. Het is een Brabantse traditie waar veel verschillende mensen van binnen en buiten Brabant, speciaal voor naar Heeze komen. Het hele jaar wordt er gewerkt aan praalwagens. Er doen gemiddeld tweeduizend mensen mee aan de optocht.